Takaisin

Alkolukko tuli 90-luvulla Kanadasta Suomeen ja on yhä käytössä

Kirjoittaja Terhi Mahlamäki
, 2.2.2024
alkolukko kädessä

Tiesitkö, että autoissa oleva alkolukko on lähtöisin 1990-luvun Kanadasta? Alkolukko tuotiin Suomeen 90-luvun puolivälissä, ja sen käyttökokeilut aloitettiin vuonna 2005. Nykyisin alkolukko on vakiovaruste useissa kulkuneuvoissa.

 Oletko koskaan nähnyt alkolukkoa? Ainakin taksikyydissä istuessa olet saattanut kiinnittää siihen huomion.

Alkolukko on laite, joka mittaa kuljettajan uloshengitysilmasta alkoholipitoisuutta. Jos kuljettaja on nauttinut liikaa alkoholia ja puhaltaa raja-arvon ylittävän lukeman, estää alkolukko auton käynnistymisen. Alkolukko voidaan asentaa henkilöautoon, linja-autoon, pakettiautoon, kuorma-autoon tai traktoriin.

alkolukko

Yllä olevassa kuvassa näet vanhan alkolukon. Alkolukko tuotiin Suomeen jo 90-luvun puolivälissä, mutta sen käyttökokeilut aloitettiin vasta vuonna 2005. Alkolukkoon puhalletaan yleensä ennen auton käynnistämistä, mutta alkolukko voi vaatia satunnaisia puhalluksia myös ajon aikana, mikäli on oletettavaa, että kuljettaja nauttii ajon aikana miestä väkevämpää.

Alkolukkoa käytetään aina koulu- ja päivähoitokuljetuksissa

Alkolukko on pakollinen varuste osalla ammattikuljettajista. Yleisimmin alkolukkoja on takseissa tai muissa koulu- ja päivähoitokuljetuksissa käytettävissä kulkuneuvoissa. Sen lisäksi rattijuopumuksesta tuomitulta henkilöltä voidaan vaatia alkolukon käyttöä.

Poliisi voi myöntää valvotun ajo-oikeuden kuljettajalle, joka on syyllistynyt rattijuopumukseen. Terveysperusteinen alkolukko puolestaan voidaan myöntää henkilölle, jolle ei voida myöntää ajokorttia ilman, että hän käyttää alkolukkoa.

Traficomin tietojen (12/2023) mukaan vuoden 2023 alussa Suomessa oli voimassa noin 1150 ajokorttia, joissa oli erityisehtona alkolukolla valvottu ajo-oikeus. Terveysperusteinen alkolukko oli erityisehtona noin 250 ajokortissa.

Alkoholin nauttiminen vaikuttaa aina kuljettajan ajokykyyn

Suomessa rattijuopumuksen raja ylittyy, kun veren alkoholipitoisuus on 0,5 promillea. Ruotsissa ja Norjassa raja on laskettu 0,2 promilleen, ja rajan laskemisesta on keskusteltu myös Suomessa.

Liikenneturvan tekemän kyselyn (11/2023) perusteella joka kymmenes suomalainen on ajanut autoa juotuaan jonkin verran alkoholia. Sama määrä ajattelee, että alkoholi vaikuttaa ajokykyyn vasta, kun rattijuopumusraja ylittyy.

Todellisuudessa alkoholi heikentää ajokykyä ja lisää liikenneonnettomuuksien riskiä ensimmäisestä juomasta lähtien. Myös krapulassa ajaminen voi olla yhtä vaarallista kuin humalassa ajaminen, sillä silloin ajokykyyn vaikuttaa alkoholin lisäksi väsymys.

Tästä syystä on hyvä suunnitella etukäteen, miten pääsee turvallisesti kotiin, kun on nauttinut alkoholia. Taksit, joukkoliikenne tai ystävät ovat hyvä apua näissä tilanteissa. Jokaisen tulee myös pitää huolta siitä, ettei päästä kaveria humalassa rattiin. Jos siis alkoholia on tullut nautittua, on parempi kääntyä luotettavan taksipalvelun puoleen kuin tarttua oman auton rattiin.

Puhallusratsia auttaa rattijuoppojen löytämisessä

Alkolukon lisäksi rattijuoppoja valvotaan poliisien puhallusratsioissa, joissa puhallutetaan kaikki ratsiaan osuvat kuljettajat. Ratsiassa kiinni jääneen rattijuopon kortti pääsee heti hyllylle kuivumaan. Amerikkalaisista elokuvissa tuttua kävelytestiä ei Suomen kaduilla nähdä, vaikka sekin saattaisi selvittää päihtymistilan varsin nopeasti, kun kuljettaja joutuisi tasapainoilemaan maantiellä.

Yle uutisoi (4.12.2023) Lapin poliisin olevan huolissaan siitä, että autojen kuljettajat varoittavat toisiaan puhallusratsiasta. Tämä voi aiheuttaa sen, että rattijuoppo tai kortiton kuljettaja välttää ratsian.

On erittäin tärkeää olla vastuullinen kuljettaja liikenteessä ja antaa poliisin tehdä oman työnsä, vaikka haluaisikin niin sanotusti auttaa kanssakuljettajaa. Kaikkien kannalta on parasta, että liikenteessä ajaa vain turvallisia ja selväpäisiä kuljettajia.

Vuonna 2022 viranomaisten tietoon tuli noin 16 000 rattijuopumusrikosta, joista 9 000 oli alkoholirattijuopumuksia, 6 000 muita päihteitä, ja 1 000 tapauksessa oli sekä alkoholia että muita päihteitä.

Traficomin onnettomuustilastojen (12/2023) mukaan viranomaisten tietoon tulleiden alkoholirattijuopumusten määrä on kymmenessä vuodessa pienentynyt 35 %, kun taas rattijuopumukset muilla huumaavilla aineilla ovat lisääntyneet 81 %. 

On siis tärkeää pitää yhdessä huolta siitä, ettei rattiin tartuta kuin selvinpäin. Mikäli näet liikenteessä epäilyttävästi liikkuvan ajoneuvon, ota rekisterinumero ylös ja soita poliisille numeroon 112.


Lähteet:

https://finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2016/20160730

https://poliisi.fi/alkolukon-myontaminen

https://www.liikenneturva.fi/ajankohtaista/vanha-viisaus-patee-yha-jos-otat-et-aja/#9fd53028

https://tieto.traficom.fi/fi/tilastot/paihteet-tieliikenteessa-ja-onnettomuuksissa

https://yle.fi/a/74-20063340

 

Hae auton tiedot

Hae perustiedot

Saat ajoneuvon perustiedot.

Tee haku tästä Näytä esimerkkiraportti

Hae ajoneuvotiedot 02 Rekkarilla

Selvitä ajoneuvon omistaja, tekniset tiedot, omistajahistoria ja muut tarkemmat tiedot helposti, nopeasti ja luotettavasti. 02 Rekkari on kätevä rekisterinumerohaku netissä.

Kuvituskuva

Mitä pidit artikkelista?