Takaisin

Auton tuominen ulkomailta Suomeen – muista ainakin nämä asiat! 

Kirjoittaja Terhi Mahlamäki
, 14.9.2023

Hallitseeko ajatuksiasi uudenkarhea auto? Haluaisitko saada tuliterän kärryn, mutta autokauppojen hintalaput nostavat ihosi kananlihalle? Tuolloin kannattaa lähteä merta edemmäs kalaan ja suunnata kohti ulkomaita, joissa auto on mahdollista ostaa huomattavasti huokeampaan hintaan.

Katse kohti Kiinaa ja Baltiaa

Jos halajaa sähköautoa, ei Kiina välttämättä ole ollenkaan huono vaihtoehto. Siellä Teslan Model Y maksaa Ilta-Sanomien (12.12.2022) mukaan keskimäärin noin 38 400 euroa siinä missä samaisesta automallista saa Suomessa pulittaa noin 60 00 euroa. Baltiassa Model Y sitä vastoin kustantaisi noin 42 000 euroa.

Hintaeroihin vaikuttanevat Suomen arvonlisävero sekä tulli- ja rekisterimaksujen erot eri maiden välillä. Kyseessä rupeaa olemaan jo sellainen hintaero, että ulkomaille matkaaminen alkaa kuulostamaan jo täysin varteenotettavalta vaihtoehdolta.

Tuontiauto tullissa?

Tullaus saattaa aiheuttaa päänvaivaa, ellei ole kovaksi keitetty autojobbari. Tullauksen suhteen ei kuitenkaan tarvitse kantaa huolta, jos tuo maahan auton, joka on valmistettu tai tullattu EU:ssa, sillä tuolloin ei tulliselvitystä tarvita. Sitä vastoin ajoneuvo on tulliselvitettävä ja siitä on maksettava arvonlisävero, jos se hankitaan EU:n tullialueelta, mutta veroalueen ulkopuolelta. Esimerkiksi Kanariansaaret ovat tällainen alue.

Ahvenanmaata koskevat eri säännöt auton tullauksen suhteen. Se on nimittäin EU:n valmistevero- ja arvonlisäveroalueen ulkopuolinen verorajan erottama erityisalue. Tästä johtuen Ahvenanmaan ja muiden EU-maiden välillä kulkevat autot tulee tullata, minkä lisäksi niistä tulee maksaa arvonlisävero ja valmistevero.

Älä unohda verottajaa!

Suomeen kuljetettavasta autosta on aina annettava käyttöönotto- ja autoveroilmoitus Verohallinnolle. Tämän lisäksi ulkomailta hankitun auton käyttäminen Suomessa edellyttää voimassa olevaa liikennevakuutusta, katsastustoimipaikan myöntämää siirtolupaa tai jonkin EU- tai Eta-maan rekisteröintiä. Jos autolla ei ole siirtolupaa tai rekisteröintiä, ei sitä saa siirtää Suomessa edes hinaamalla, vaan avuksi on otettava traileri. Siirtoluvan saa kätevästi etukäteen katsastustoimipaikasta tai tarvittaessa joistakin tullitoimipaikoista.

Onko auton tuominen ulkomailta oikeasti kannattavaa?

On ja ei. Riippuu suuresti autosta sekä maasta, onko auton tuominen kannattavaa. Tärkeintä on löytää auto, joka on hintaluokaltaan sellainen, että sen tuominen Suomeen on fiksua.

Kannattaako käyttää välittäjää vai hoitaa homma itse?

Jos käyttää kaupassa välittäjää, ovat kustannukset luonnollisesti korkeammat kuin ilman välittäjää. Välittäjä kuitenkin tuo mukanaan tietynlaista varmuutta, minkä lisäksi ilman välittäjää tehdyissä kaupoissa on ostaja itse vastuussa asioiden järjestelyistä. Näihin kuuluvat esimerkiksi paperiasioiden hoitaminen, kohdemaahan matkustaminen sekä logistiikan järjestäminen. Lisäksi ilman välittäjää tehtävissä kaupoissa on hyvä perehtyä myyjän virhevastuuseen sekä kuluttajansuojaan, jotka vaihtelevat sen mukaan, keneltä ja mistä maasta auton ostaa.

Muista nämä 7 asiaa, kun ostat auton ulkomailta ja tuot sen Suomeen

  1. Osta auto ainoastaan luotettavalta taholta, jonka taustat olet selvittänyt. Harkitse tarkkaan, mistä maasta auton hankit.
  2. Tee budjetti ja selvitä kokonaiskustannusten määrä. (Muista lennot, majoitukset, bensat, ruoat, mahdolliset käsittelykulut, yllättävät menot ym.)
  3. Tutustu autoon huolellisesti, lue sen asiakirjat ja omistajatiedot. On tärkeää varmistua esimerkiksi siitä, että autoa kauppaava taho todella myös omistaa auton.
  4. Selvitä, mitä vakuutuksia tarvitset, sillä Suomen rajalla autolla on oltava ainakin liikennevakuutus – joko suomalainen tai ulkomaalainen.
  5. Hanki tarvittavat asiakirjat, kuten ulkomaalainen rekisteröintitodistus, kauppakirja, mahdollinen siirtolupa, huoltokirja ym.
  6. Tee Verohallinnolle käyttöönottoilmoitus ja autoveroilmoitus ja maksa autovero sekä rekisteröi ajoneuvo (käyttöönottoilmoitusta ei tarvitse tehdä, jos otat ajoneuvon käyttöösi vasta, kun olet rekisteröinyt sen tai jos käytät ajoneuvoa verottomasti esimerkiksi yritystoiminnassa). Ennen rekisteröintiä autolle tulee useimmiten tehdä rekisteröintikatsastus.
  7. Ole ylpeä uudesta menopelistäsi!

 

Lähteet:

https://www.ecc.fi/teemat/auton-ostaminen-ulkomailta/

https://tulli.fi/henkiloasiakkaat/netista-tilaajalle/ajoneuvon-hankinta-ulkomailta

https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/auto/autoverotus/kaytetyn_ajoneuvon_maahantuonti/

https://www.is.fi/autot/art-2000009260194.html

Hae auton tiedot

Kaikki ajoneuvon tiedot

Saat ajoneuvosta kaikki tiedot: perustiedot, tekniset tiedot, historiatiedot sekä omistajan puhelinnumeron.​

Tee haku tästä Näytä esimerkkiraportti

Hae auton tiedot

Kaikki ajoneuvon tiedot

Saat ajoneuvosta kaikki tiedot: perustiedot, tekniset tiedot, historiatiedot sekä omistajan puhelinnumeron.​

Tee haku tästä Näytä esimerkkiraportti

Hae ajoneuvotiedot 02 Rekkarilla

Selvitä ajoneuvon omistaja, tekniset tiedot, omistajahistoria ja muut tarkemmat tiedot helposti, nopeasti ja luotettavasti. 02 Rekkari on kätevä rekisterinumerohaku netissä.

Mitä pidit artikkelista?