Takaisin

Erikoiset liikennemerkit – olisitko tunnistanut nämä merkit?

Kirjoittaja Reija Juusela
, 5.6.2023
Maastohiihtokeskus

Tiesitkö, että Suomen liikennemerkkikanta ei ole stabiili ja muuttumaton järjestelmä, vaan sitä uudistetaan ajoittain tarpeen mukaan. Tähän juttuun olemme koonneet uusia ja erikoisia liikennemerkkejä – joko tunnet nämä merkit?

Miksi liikennemerkit uudistetaan?

Viimeisin uudistus liittyy tieliikennelain uudistamiseen, minkä johdosta vanhoja liikennemerkkejä päivitetään ja kokonaan uusia tulokkaita pystytetään teiden varsille. Pyrkimyksenä on mukauttaa merkit yleiseurooppalaiseen tyyliin sekä tehdä niistä helpommin tulkittavia. Liikennemerkkien vaihtaminen ei kuitenkaan tapahdu käden käänteessä, sillä vaihdoksen siirtymäaika on 10 vuotta. Tulemme siis vielä jonkin aikaa näkemään liikenteessä niin vanhoja tuttuja kuin uusia merkkejä.

Uudet merkit

Uudet käyttöön otetut liikennemerkit ovat muun muassa kielto- rajoitus- ja määräysmerkkejä sekä sääntömerkkejä että opastusmerkkejä. Yksi erityisen hauska ja suomalaista kulttuuriakin ilmentävä merkkiuutuus on palvelukohdemerkkeihin kuuluva maastohiihtokeskus-merkki. Merkissä on nähtävissä veikeä ukkeli, joka sivakoi kovaa kyytiä sukset jalassa.

Toinen hyvä uudistus on risteysruudutus, joka kertoo, ettei autoa saa pysäyttää sen merkitsemälle alueelle. Tämä ennaltaehkäisee tehokkaasti risteyksien tukkeutumista.

Kielto- ja rajoitusmerkit

Yksi uusista liikennemerkeistä on merkki, joka kieltää ajamisen ajoneuvolla, jossa on nastarenkaat. Tässä ei kuitenkaan ole tarkoitus usuttaa autoilijoita liukastelemaan talvisäällä kesäkumeilla, vaan pyrkimykset liittyvät esimerkiksi ilmanlaatuun ja meluun; nastarenkaat ovat kitkarenkaita huomattavasti kovaäänisemmät ja lisäksi niiden käyttö lisää terveydelle haitallista katupölyä. Esimerkiksi Helsingin kaupunki on jo ottanut kokeiluun kyseisen merkin ja toivoo, että talvirengaskanta saataisiin vähitellen käännettyä kitkarengasvoittoiseksi.

Jos siis nastarenkailla varustettu auto kohtaa kyseisen liikennemerkin, on käytettävä kiertotietä. Kielto ei luonnollisesti koske autoilijoita, jotka ovat ajamassa kyseisellä kadulla tai tiellä sijaitsevalle kiinteistölle. Esimerkiksi, jos kotikatusi varteen pystytetään kyltti, joka kieltää nastarenkailla ajon, voit silti huoletta ajaa tietä.

Määräysmerkit

Yksi paljon keskustelua nostattanut liikennemerkki on vähimmäisnopeudesta määräävä merkki. Merkillä kerrotaan vähimmäisnopeus, jota ei saa alittaa, ellei sille ole riittäviä perusteita. Edelleen saa kuitenkin ajaa esimerkiksi sääolosuhteiden tai kolaritilanteen vuoksi alhaista nopeutta, joka on tilanteen kannalta turvallinen. Tämän merkin tarkoitus on lähinnä rajata kovanopeuksisilta teiltä tiettyjä ajoneuvoja pois. Tämän kaltaisilta ajoneuvoilla voidaan tarkoittaa esimerkiksi mopoautoja.

Edelliseen merkkiin liittyy myös vähimmäisnopeus päättyy -merkki, joka nimensä mukaisesti kertoo vähimmäisnopeusmääräyksen päättymisestä.

Sääntömerkit

Uusia merkkejä ovat myös P+R- sekä P + Metro -merkit. Nämä merkit saattavat ensi alkuun vaikuttaa epäselviltä kirjainyhdistelmiltä, mutta niiden merkitys liittyy joukkoliikennevälineisiin sekä pysäköintiin.

P+R-merkkiä käytetään merkitsemään pysäköintipaikkoja, jotka on varattu liityntäpysäköintiin. Kansankielisesti tämä siis merkitsee sitä, että ihmiset, jotka ovat käyttämässä joukkoliikennevälinettä, voivat jättää autonsa näille pysäköintipaikoille. Muussa tarkoituksessa pysäköinti on tällä paikalla kielletty.

P+Metro-merkki on myös niin ikään liityntäpysäköintipaikka. Sitä käytetään merkitsemään pysäköintipaikkoja, jotka on varattu ajoneuvoille, joiden kuljettajat jatkavat matkaansa joukkoliikennevälineellä – tässä tapauksessa metrolla. Kuten edellisessäkin merkissä, myös tämän merkin kohdalla pysäköinti muussa tarkoituksessa on kielletty.

Opastusmerkit

Kehätien numero on uusi ja hieman epätavallinen merkki, eikä sen merkitys varmasti äkkiseltään selviä sitä ensi kertaa tiirailevalle ajajalle. Merkissä on valkoisella pohjalla sekä numero että soikio ja niillä merkitään kehätien numeroa.

Varareitti-merkki kertoo varsinaisen tien varareitin. Jos siis liikenne esimerkiksi on tilapäisesti suljettu, ohjaa varareitti-merkki liikenteessä liikkujat numeroidun tien varareitille.

Vähittäiskaupan suuryksikkö -merkki kertoo vähittäiskaupan keskittymästä, mikä tarkoittaa käytännössä isoa kauppaa tai kauppakeskusta. Tuolloin vieraalla alueella liikuskelevat voivat esimerkiksi merkin avulla löytää mukavan pysähdyspaikan.

Keskusta-merkki tuskin sen suurempi selityksiä kaipaa; se merkitsee kaupungin keskustaa. Sitä käytetään merkitsemään reittiä, jota pitkin on kätevintä kulkea keskustaan esimerkiksi päätieltä saavuttaessa.

Liikennemerkkirintamalla on siis tapahtunut uudistuksia, jotka on hyvä muistaa autolla tai muulla ajoneuvolla liikkuessaan. 02 Rekkari on kuitenkin aina kartalla autoilumaailman uusimmissa muutoksissa, joten meiltä saa ajantasaiset tiedot tilanteessa kuin tilanteessa!

Hae auton tiedot

Perustiedot

Saat ajoneuvon perustiedot.

Tee haku tästä Näytä esimerkkiraportti

Hae auton tiedot

Kaikki ajoneuvon tiedot

Saat ajoneuvosta kaikki tiedot: perustiedot, tekniset tiedot, historiatiedot sekä omistajan puhelinnumeron.​

Tee haku tästä Näytä esimerkkiraportti

Hae ajoneuvotiedot 02 Rekkarilla

Selvitä ajoneuvon omistaja, tekniset tiedot, omistajahistoria ja muut tarkemmat tiedot helposti, nopeasti ja luotettavasti. 02 Rekkari on kätevä rekisterinumerohaku netissä.

Mitä pidit artikkelista?