Tuliko kiireessä jätettyä auto sakkopaikalle? Onko ajaminen paremmin hallussa kuin pysäköintisäännöt? Tässä artikkelissa käsitellään tavallisimpia tilanteita, joissa auto on pysäköity väärin.
Tarkista nämä viisi asiaa, kun pysäköit autoa
Kun olet jättämässä auto parkkiin, varmista ainakin nämä asiat:
1. Tsekkaa, että olet pysäköintiruudussa tai pysäköinnille tarkoitetulla alueella.
2. Varmista, että olet maksanut pysäköinnistä tai kiekkopaikalla asettanut kiekon oikein.
3. Tarkista, että et tuki kenenkään kulkureittiä.
4. Vilkaise mahdolliset liikennemerkit ja kehotteet; esimerkiksi siirtokehotus- ja pysäköinti kielletty –merkit ovat pahaa aavistamattoman pysäköijän kannalta huomionarvoisia.
5. Varmista, että etäisyys suojatiestä on vähintään viisi metriä.
Älä pysäköi raitiovaunun tielle!
Kiireellä on joskus kaupunkilaisen elämässä vahva rooli, mutta auton parkkeerauksessa ei kannata säästää aikaa väärässä kohdassa. Esimerkiksi Helsingissä raitiovaunukiskoille parkkeerataan vuosittain useita autoja.
Raitiovaunukiskot parkkipaikkana ovat todella huono valinta kaikille osapuolille; sporan kuljettaja joutuu näkemään ylimääräistä vaivaa hälyttäessään paikalle siirtoapua ja auton omistajalle mätkähtää mojova parkkisakko. Tsekkaa siis ennen kuin vedät käsijarrun ylös, että auto ei tönötä keskellä kiskoja.
Saanko lainata jonkun toisen parkkiruutua?
Välillä taloyhtiöissä on huonosti tarjolla vierasparkkeja, jolloin vieraassa yhtiössä vierailu auton kanssa saattaa olla hankalaa. Tuolloin voi herätä kiusaus jättää auto mihin tahansa lähellä olevaan ruutuun. Kiusaukselle ei kuitenkaan pidä antaa periksi, sillä yksi tavallisimmista syistä rekisterinumerokyselyille on, kun parkkiruudun omistaja yrittää selvittää, kenen auto seisoo omassa ruudussa.
On siis parempi ennakoida ja välttää mahdolliset sanalliset välienselvittelyt ja pysäköidä auto vaikka mieluummin hieman kauemmaksi kuin jonkun toisen parkkiruutuun.
Taloyhtiöiden pihamailla piilee toinenkin vaara huolimattomien pysäköijien kannalta: pysäköinti on kielletty muualla kuin parkkiruuduissa vaikka tilaa muualla olisikin. Monesti taloyhtiöillä on yksityisiä pysäköinninvalvontayrityksiä tarkkailemassa, että pysäköintisääntöjä noudatetaan. Epävirallista valvontaa saattavat suorittaa myös jotkut naapureista, joten yksin sovun kannalta lienee viisainta pitää huoli siitä, että pysäköi autonsa oikein.
Miten lähelle suojatietä saa parkkeerata?
Auton pysäköiminen liian lähelle suojatietä ei ole pelkästään vaivaksi muille liikenteessä liikkujille, vaan myös turvallisuusriski. Tällainen auto estää tehokkaasti näkyvyyden, ja mitä pienempi ihminen on ylittämässä tietä, sitä huonommin hänet näkee.
Tämän lisäksi liian lähelle suojatietä jätetystä autosta voi saada sakon. Tarkka raja tälle on viisi metriä, joten jos haluat pelata varman päälle, kannattaa ottaa mittanauha hansikaslokeroon!
Älä tuki kulkuväyliä ja ajoteitä!
Välillä väärin pysäköity auto aiheuttaa vaaratilanteita tukkimalla ajotien. Ei ole aivan tavatonta, että ambulanssikuski tai palomies yrittää selvittää auton omistajan yhteystietoja samalla kun auto seisoo hälytysajon tiellä. Tämäkin on yksi perusteltu syy tarkastaa, että auto ei pysäköidessä tuki kulkureittiä.
Varo jättämästä autoa tietyömaalle!
Toisinaan tietyömaiden työntekijät ovat helisemässä autojen kanssa, jotka seisovat keskellä työmaata ja auton omistajat ovat mailla halmeilla.
Välillä työmaatyöntekijät yrittävät kyllä ystävällisesti selvittää auton omistajia ja soittaa heille. Usein kuitenkin omistajien tavoittaminen on haastavaa varsinkin, jos autoja on useampi. Tällöin ainoaksi ratkaisuksi jää autojen hinaaminen pois, mikä taas arvatenkin aikaansaa sen, että auton omistajalle koituu maksettavaksi siirtomaksu.
Aikaa, rahaa ja mielipahaa säästyy kosolti, jos autoa pysäköidessä on tarkkana, sillä sakkolappu kourassa on asiaa enää turha harmitella. On siis huomattavasti parempi, jos auton pysäköi vain sille sallitulle paikalle, niin kukkarokin kiittää!
Jos taas sattuu itse bongaamaan väärin pysäköidyn auton, voi kätevästi tsekata sen omistajan yhteystiedot 02 Rekkarista ja parhaimmassa tapauksessa säästää omistajan sakoilta.
Hae perustiedot ja puhelinnumero
Saat ajoneuvosta perustiedot sekä omistajan ja haltijan puhelinnumeron.